Cantitatea de antioxidanti pe care o mentii in organism este direct proportionala cu durata vietii tale!
S-ar putea sa te surprinda
faptul ca majoritatea tipurilor de cancer, aparute in sec. xx, reprezinta in
primul rind rezultatul schimbarilor pe care le-am adus mediului nostru: ceea ce
mincam, ce bem si ce respiram. Pe durata a doua generatii, omenirea a inventat
zece milioane de substante chimice si a eliberat mii dintre ele in mediu, fara
sa-si dea seama. Se pare ca ne sapam groapa cu propriile cutite si furculite…
Alimentatia din zilele noastre,
bazata pe mincaruri rafinate pline de substante chimice si lipsite de
nutrienti, este acum considerata drept principalul factor ce sporeste riscul de
cancer. Problemele apar atunci cind sistemul imunitar, principala noastra linie
de aparare, este slabit, iar tu esti expus la prea multe substante cancerigene.
Corpul tau este un organism foarte complex, care se adapteaza usor, insa din
pacate majoritatea oamenilor isi trateaza mai bine masinile decit propriul
corp! Numai cind aud cuvintul ,,detoxificare’’, majoritatea oamenilor fug
mincind pamintul!
S-ar putea sa te surprinda sa
afli ca toti avem celule canceroase in corp. Sistemul imunitar al unei persoane
sanatoase pur si simplu ii izoleaza si ii distruge pe acesti contravenienti,
inainte de a se dezvolta si a da nastere unei mase canceroase numite tumora.
Principalii factori care ne afecteaza in mod direct genele si cauzeaza
aceasta boala: fumul de tutun, gazele de esapament, poluarea industriala,
substantele chimice folosite in agricultura si alimentatie, mincarea arsa,
rumenita sau prajita, expunerea exagerata la soare, radiatiile, etc. Acesti
factori, dar si multi altii dau nastere unor substante numite oxidanti
(cunoscuti si sub numele de ,,radicali liberi’’).
Ecuatia oxidanta are doua parti. De o parte se afla oxidantii, de cealalta,
anti-oxidantii, prezenti mai ales in fructele, legumele si mirodeniile
organice. Oxidantii seamana oarecum cu burlacii iubareti care isi cauta
partenera. Pentru a se intregi, ei fura electronii celulelor, atacind fie
membrana celulei, fie ADN-ul din nucleul celulei. Asemenea unei echipe de
genisti, antioxidantii lucreaza intr-un parteneriat sinergetic, pentru a
dezamorsa bombele chimice numite oxidanti.
O persoana obisnuita care nu maninca alimente organice va ingera circa 3,8
litri de pesticide stropite pe fructele si legumele pe care le consuma intr-un
an. Exista circa 3500 de aditivi chimici alimentari, in medie, ingeram circa
7,25 kg/an, odata cu alimentele, daca nu sunt organice. Orice aliment prajit,
fript sau rumenit – ceea ce inseamna ca a fost oxidat – contribuie la
incarcatura cancerigena a mesei respective. Aceasta se aplica mai multor tipuri
de mincaruri gen fast-food, precum chipsuri, cartofi si burgeri prajiti, peste
prajit si pizza crocanta – alimentatia de baza a tinerei generatii.
Glutationul – anti-oxidantul nr 1, este sintetizat de organism si este
alcatuit din trei aminoacizi: glicina, cisteina si acid glutamic (glutamina) –
se gasesc in alimentele bogate in proteine
– peste, carne de pui, oua,
fasole, varza, spanac, rosii, dar mai ales in usturoi!
- cisteina – se gaseste in ceapa, usturoi si oua; precursorul glutationului
– N-acetil-cisteina (NAC);
- glicina – se gaseste mai ales in radacinoase
- glutationul contribuie la distrugerea celulelor canceroase si
imbunatateste imunitatea naturala a organismului
- descoperirea ca glutationul este
reciclat in mod eficient pe post de anti-oxidant de catre antocianidine,
prezente in acai, struguri, fructe de padure si sfecla rosie sporeste astfel
substantial puterea acestui antioxidant important.
- este indicat pentru a obtine in organism niveluri ridicate de glutation
sa luati suplimente care sa contina acid alfa-lipoic
- coenzima Q10 – un antioxidant vital – contribuie la reciclarea vitaminei
E
- recomandabil a se lua in combinatie cu riboflavina (B2) si niacina (B3) –
alti doi antioxidanti puternici, agenti de protectie inclusiv contra
cancerului.
- vitamina A si betacarotenul – proprietati anticancerigene, mai ales in
zona capului, gitului si leucemiei
- vitamina C (hidrosolubila) si vitamina E (liposolubila) lucreaza in
sinergie, lucru valabil si in cazul seleniului
- pentru efect maxim, nivelurile acestor antioxidanti ar trebui sa
depaseasca intr-o mare masura cantitatile necesare pt profilaxia de baza – sunt
mentionate ca ,,sprijin nutritional maxim’’
- un alt argument pentru suplimentarea micronutrientilor este acela ca
numerosi oameni sufera de o absorbtie ineficienta, chiar daca alimentatia lor
este sanatoasa.
Concentratia ideala de suplimente nutritive pt prevenirea aparitiei
cancerului
Substanta Profilaxie Sprijin nutritional
nutritiva de baza maxim
Vitamine
Betacaroten 3300
mcg 10000 mcg
vitamina C 2000
mg 10000 mg
vitamina D 15
mcg (600UI) 30
mcg (1200UI)
vitamina E 150
mg (200UI) 300-600
mg
B1 (tiamina) 25
mg -
B2 (riboflavina) 25
mg -
B3 (niacina) 25
mg 100
mg
B5 (acid pantotenic) 25
mg 50-300
mg
B6 (piridoxina) 25
mg 50-100
mg
B7 (biotina) 50
mcg -
B9 acid folic 200
mcg 400-800 mcg
B12 (cianocobalamina) 10 mcg 50-1000
mcg
Minerale
calciu 350
mg 800
mg
magneziu 200 mg 500 mg
zinc 15 mg 25-35 mg
fier 10
mg -
mangan 5 mg 10 mg
crom 50 mcg 100 mcg
seleniu 100
mcg 200 mcg
Alte substante nutritive
glutamina 1000 mg
5000 mg
co Q10 30
mg 90
mg
glutation 50 mg 300 mg
acid alfa-lipoic 10 mg 20-200 mg
antocieni 20 mg 50 mg
resveratrol 10
mg 40
mg
bioflavonoide 100
mg 300
mg
N-acetil-cisteina 50 mg 100-500 mg
------------------------------------------------------------------------------------------------
- alte extracte optionale – curcumina, bromelaina, usturoi, pycnogenol, quercetina,
extract din seminte de struguri, suplimente cu antocianidine si bioflavonoide
(acai),
cele mai bune – suplimentele cu salvestroli!
Scopul tau este acela de a
obtine minim 3500 unitati ORAC/zi, mai bine ar fi 5-6000.Lista de mai jos
include 20 alimente diferite , fiecare portie contine cca 2000 unitati ORAC.
Alege pur si simplu trei dintre ele in fiecare zi, pentru a atinge scorul optim
de 6000.
- 1/3 lingurita scortisoara macinata
- 1/3 lingurita oregano uscat
- 1/2 lingurita curcumina macinata
- 1 lingurita cu virf de mustar
- 1/5 ceasca afine
- 1 para sau 4 prune
- 1/2 ceasca coacaze negre, zmeura sau capsuni
- 1/2 ceasca cirese
- o portocala sau un mar
- 4 tablete de ciocolata neagra
- 7 buc. Miez de nuca
- 1/4 ceasca fistic
- 1/2 ceasca linte gatita
- 2 cesti broccoli
- un pahar mediu de vin rosu
Fructele de padure (plus cele exotice gen acai, goji, mangosteene, etc) –
contin cei mai puternici antioxidanti – proantocianine.
Sfaturi eficiente
- consuma cel putin sapte portii de fructe si legume pe zi, in combinatie
cu nuci, seminte si condimente – sa aiba cel putin trei culori
- consuma-le crude sau usor inabusite
- consuma legume crucifere (broccoli, varza, conopida, creson, hrean,
mustar, ridiche, rapita) de trei ori pe saptamina
- boabele de soia contin cantitati mari de fitoestrogeni, plus
izoflavonoide – rol protector pe plan hormonal si imunitar
- tofu – cea mai bogata sursa de izoflavonoide, la fel si cirnati si
burgeri vegetarieni
- asiaticii maninca mici cantitati de soia si alte vegetale pe parcursul
unei zile – cel mai benefic mod
- iti recomand un consum de cca 15 mg fitoestrogeni/zi – o portie de 100 g
tofu ofera 78 mg; un pahar de 100 ml de lapte sau iaurt din soia = 11 mg
- piinea integrala, de secara, fasolea pastai si boabe,humusul, lintea,
nucile si semintele – foarte recomandabile
- usturoiul – foarte bogat in doi aminoacizi – glutation si cisteina –
antioxidanti foarte puternici - consuma
1-3 catei de usturoi zilnic
Salvestrolii – cea mai insemnata
descoperire din nutritie – sintetizati de plante pentru a combate agentii
patogeni – precursori naturali de substante active ce combat cancerul.
- salvestrolii sunt foarte selectivi si nu sunt activi decit in celulele
canceroase. Resveratrolul este un salvestrol – in pielita fructelor acai, strugurilor
negri si rosii
- concentratia de salvestroli din alimente variaza enorm, in functie de
locul si modul in care a crescut planta, precum si de soiul fructelor si
legumelor.
- este dificil azi sa obtinem numai din alimentatie cantitatile necesare de
salvestroli, chiar daca ai acces numai la produse organice!
- eu iau zilnic o formula cu antioxidanti ce contine salvestroli, precum si
un supliment de vitamina C cu extracte de soc negru si afine.
– maninca peste gras de trei ori pe
saptamina – hering, macrou, sardine si somon
- daca esti vegetarian ia zilnic seminte de in, dar si suplimente cu ulei
de peste si omega-3
- redu la minim aportul de alimente prajite, consuma produse fierte,
inabusite, oparite sau coapte
- evita uleiurile vegetale rafinate, consuma seminte de in, dovleac, nuci,
arahide
- combina carbohidratii cu proteine si fibre la fiecare masa!
- maninca fructe cu nuci , alune si seminte
- excesul de proteine din carne si lactate are efecte negative asupra
rinichilor si oaselor
- ai nevoie de proteine la fiecare masa, deoarece acestea contin aminoacizi
esentiali (care nu pot fi sintetizati de organism)
Regimul modern – bogat in alcool,
zahar, grasimi saturate si sarac in fibre – face ravagii asupra tubului
digestiv, perturba echilibrul bacteriilor benefice, inflameaza peretii tubului
digestiv si perturba sistemul imunitar – rezulta disbioza – ia de la farmacie
praf de glutamina!
- cea mai simpla metoda de a-ti planifica mesele, in ceea ce priveste
prinzul si cina, este sa le imparti in sferturi: un sfert de farfurie – bogat
in proteine (oua, peste si fructe de mare, linte, fasole, produse din soia,
carne organica de pui sau curcan, lactate usoare), un sfert – o portie de
carbohidrati (piine, paste, cartofi, orez, ovaz, secara, legume cu amidon);
cealalta jumatate de farfurie – o salata mare sau doua portii de legume.
- maninca alimente integrale, cu incarcatura glicemica mica, combina
carbohidratii cu proteinele pentru a-ti echilibra glicemia – de cite ori poti
adauga zeama de lamiie sau otet de mere
- mentine o greutate normala si fa regulat exercitii fizice
- limiteaza consumul de alcool la doua pahare/zi (daca esti barbat) sau
unul singur daca esti femeie – preferabil vinul rosu, organic
- bea ceai verde si ceaiuri din plante rosii – rooibos, maces, hibiscus si
bace, in locul cafelei
Copiii sub 12 ani n-ar trebui sa
foloseasca tel mobile, decit in caz de urgente, restul lumii – sisteme
hands-free, verificati factorul SAR – sa fie sub 0,5!
Reducerea riscului:
- consuma cit mai multe alimente organice, pe cele care nu sunt spala-le
intr-un mediu acid – adauga o lingura de otet intr-un vas cu apa
- filtreaza toata apa potabila
- redu la minimum aportul alimentelor grase – carne si produse lactate
- nu incalzi niciodata alimentele in plastic – renunta la cuptorul cu
microunde!
- redu la minim alimentele (solide si
lichide) expuse la materiale plastice flexibile – ex.cutii de carton cu
captuseala din plastic
- treci pe detergenti naturali, sau macar mai ecologici; alege-ti cu grija
produsele cosmetice
- nu folosi pesticide in gradina
- Evita carnea si pestele afumat,
conservantii alimentari (mai ales nitritii), patrunjelul, telina si pastirnacul
– contin psoraleni cancerigeni, alimentele arse, fripte bine sau rumenite –
produc amine heterociclice si acrilamide
- maninca rar peste si carne la gratar – mai bine fierbe-le sau
pregateste-le la cuptor
- nu bea mai mult de o bautura alcoolica pe zi
- evita toate alimentele procesate, rafinate, bogate in conservanti si alti
aditivi
- nu minca alimente care incep sa mucegaiasca
Autor – Patrick Holford – fondator al ,,Institute for Optimum Nutrition’’
alaturi de mentorul sau, dr Linus Pauling - director executiv al fundatiei Food for the Brain din Londra
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu