joi, 1 noiembrie 2012

Cantitatea de antioxidanti pe care o mentii in organism este direct proportionala cu durata vietii tale!


   S-ar putea sa te surprinda faptul ca majoritatea tipurilor de cancer, aparute in sec. xx, reprezinta in primul rind rezultatul schimbarilor pe care le-am adus mediului nostru: ceea ce mincam, ce bem si ce respiram. Pe durata a doua generatii, omenirea a inventat zece milioane de substante chimice si a eliberat mii dintre ele in mediu, fara sa-si dea seama. Se pare ca ne sapam groapa cu propriile cutite si furculite…

     Alimentatia din zilele noastre, bazata pe mincaruri rafinate pline de substante chimice si lipsite de nutrienti, este acum considerata drept principalul factor ce sporeste riscul de cancer. Problemele apar atunci cind sistemul imunitar, principala noastra linie de aparare, este slabit, iar tu esti expus la prea multe substante cancerigene. Corpul tau este un organism foarte complex, care se adapteaza usor, insa din pacate majoritatea oamenilor isi trateaza mai bine masinile decit propriul corp! Numai cind aud cuvintul ,,detoxificare’’, majoritatea oamenilor fug mincind pamintul!

      S-ar putea sa te surprinda sa afli ca toti avem celule canceroase in corp. Sistemul imunitar al unei persoane sanatoase pur si simplu ii izoleaza si ii distruge pe acesti contravenienti, inainte de a se dezvolta si a da nastere unei mase canceroase numite tumora.

Principalii factori care ne afecteaza in mod direct genele si cauzeaza aceasta boala: fumul de tutun, gazele de esapament, poluarea industriala, substantele chimice folosite in agricultura si alimentatie, mincarea arsa, rumenita sau prajita, expunerea exagerata la soare, radiatiile, etc. Acesti factori, dar si multi altii dau nastere unor substante numite oxidanti (cunoscuti si sub numele de ,,radicali liberi’’).

Ecuatia oxidanta are doua parti. De o parte se afla oxidantii, de cealalta, anti-oxidantii, prezenti mai ales in fructele, legumele si mirodeniile organice. Oxidantii seamana oarecum cu burlacii iubareti care isi cauta partenera. Pentru a se intregi, ei fura electronii celulelor, atacind fie membrana celulei, fie ADN-ul din nucleul celulei. Asemenea unei echipe de genisti, antioxidantii lucreaza intr-un parteneriat sinergetic, pentru a dezamorsa bombele chimice numite oxidanti.

O persoana obisnuita care nu maninca alimente organice va ingera circa 3,8 litri de pesticide stropite pe fructele si legumele pe care le consuma intr-un an. Exista circa 3500 de aditivi chimici alimentari, in medie, ingeram circa 7,25 kg/an, odata cu alimentele, daca nu sunt organice. Orice aliment prajit, fript sau rumenit – ceea ce inseamna ca a fost oxidat – contribuie la incarcatura cancerigena a mesei respective. Aceasta se aplica mai multor tipuri de mincaruri gen fast-food, precum chipsuri, cartofi si burgeri prajiti, peste prajit si pizza crocanta – alimentatia de baza a tinerei generatii.

Glutationul – anti-oxidantul nr 1, este sintetizat de organism si este alcatuit din trei aminoacizi: glicina, cisteina si acid glutamic (glutamina) – se gasesc in alimentele bogate in proteine      – peste, carne de pui, oua, fasole, varza, spanac, rosii, dar mai ales in usturoi!

- cisteina – se gaseste in ceapa, usturoi si oua; precursorul glutationului – N-acetil-cisteina (NAC);

- glicina – se gaseste mai ales in radacinoase

- glutationul contribuie la distrugerea celulelor canceroase si imbunatateste imunitatea naturala a organismului

 - descoperirea ca glutationul este reciclat in mod eficient pe post de anti-oxidant de catre antocianidine, prezente in acai, struguri, fructe de padure si sfecla rosie sporeste astfel substantial puterea acestui antioxidant important.

- este indicat pentru a obtine in organism niveluri ridicate de glutation sa luati suplimente care sa contina acid alfa-lipoic

- coenzima Q10 – un antioxidant vital – contribuie la reciclarea vitaminei E

- recomandabil a se lua in combinatie cu riboflavina (B2) si niacina (B3) – alti doi antioxidanti puternici, agenti de protectie inclusiv contra cancerului.

- vitamina A si betacarotenul – proprietati anticancerigene, mai ales in zona capului, gitului si leucemiei

- vitamina C (hidrosolubila) si vitamina E (liposolubila) lucreaza in sinergie, lucru valabil si in cazul seleniului

- pentru efect maxim, nivelurile acestor antioxidanti ar trebui sa depaseasca intr-o mare masura cantitatile necesare pt profilaxia de baza – sunt mentionate ca ,,sprijin nutritional maxim’’

- un alt argument pentru suplimentarea micronutrientilor este acela ca numerosi oameni sufera de o absorbtie ineficienta, chiar daca alimentatia lor este sanatoasa.

Concentratia ideala de suplimente nutritive pt prevenirea aparitiei cancerului

 

Substanta                              Profilaxie                            Sprijin nutritional

nutritiva                                   de baza                                    maxim

Vitamine

Betacaroten                     3300 mcg                                      10000 mcg

vitamina C                         2000 mg                                        10000 mg

vitamina D                        15 mcg (600UI)                          30 mcg (1200UI)

vitamina E                         150 mg (200UI)                          300-600 mg

B1 (tiamina)                                25 mg                                               -

B2 (riboflavina)                         25 mg                                               -

B3 (niacina)                                 25 mg                                               100 mg

B5 (acid pantotenic)                25 mg                                               50-300 mg

B6 (piridoxina)                          25 mg                                               50-100 mg

B7 (biotina)                                  50 mcg                                             -

B9 acid folic                                  200 mcg                                        400-800 mcg

B12 (cianocobalamina)         10 mcg                                             50-1000 mcg

Minerale

calciu                                               350 mg                                            800 mg

magneziu                                      200 mg                                            500 mg

zinc                                                 15 mg                                              25-35 mg

fier                                                    10 mg                                               -

mangan                                          5 mg                                             10 mg

crom                                                50 mcg                                         100 mcg

seleniu                                            100 mcg                                    200 mcg

Alte substante nutritive

glutamina                                    1000 mg                                     5000 mg

co Q10                                             30 mg                                               90 mg

glutation                                       50 mg                                                300 mg

acid alfa-lipoic                          10 mg                                          20-200 mg

antocieni                                    20 mg                                                   50 mg

resveratrol                                   10 mg                                               40 mg

bioflavonoide                              100 mg                                            300 mg

N-acetil-cisteina                         50 mg                                               100-500 mg

------------------------------------------------------------------------------------------------

- alte extracte optionale – curcumina, bromelaina, usturoi, pycnogenol, quercetina, extract din seminte de struguri, suplimente cu antocianidine si bioflavonoide (acai),

cele mai bune – suplimentele cu salvestroli!

     Scopul tau este acela de a obtine minim 3500 unitati ORAC/zi, mai bine ar fi 5-6000.Lista de mai jos include 20 alimente diferite , fiecare portie contine cca 2000 unitati ORAC. Alege pur si simplu trei dintre ele in fiecare zi, pentru a atinge scorul optim de 6000.

- 1/3 lingurita scortisoara macinata

- 1/3 lingurita oregano uscat

-  1/2 lingurita curcumina macinata

- 1 lingurita cu virf de mustar

- 1/5 ceasca afine

- 1 para sau 4 prune

- 1/2 ceasca coacaze negre, zmeura sau capsuni

- 1/2 ceasca cirese

- o portocala sau un mar

- 4 tablete de ciocolata neagra

- 7 buc. Miez de nuca

- 1/4 ceasca fistic

- 1/2 ceasca linte gatita

- 2 cesti broccoli

- un pahar mediu de vin rosu

Fructele de padure (plus cele exotice gen acai, goji, mangosteene, etc) – contin cei mai puternici antioxidanti – proantocianine.

Sfaturi eficiente

- consuma cel putin sapte portii de fructe si legume pe zi, in combinatie cu nuci, seminte si condimente – sa aiba cel putin trei culori

- consuma-le crude sau usor inabusite

- consuma legume crucifere (broccoli, varza, conopida, creson, hrean, mustar, ridiche, rapita) de trei ori pe saptamina

- boabele de soia contin cantitati mari de fitoestrogeni, plus izoflavonoide – rol protector pe plan hormonal si imunitar

- tofu – cea mai bogata sursa de izoflavonoide, la fel si cirnati si burgeri vegetarieni

- asiaticii maninca mici cantitati de soia si alte vegetale pe parcursul unei zile – cel mai benefic mod

- iti recomand un consum de cca 15 mg fitoestrogeni/zi – o portie de 100 g tofu ofera 78 mg; un pahar de 100 ml de lapte sau iaurt din soia = 11 mg

- piinea integrala, de secara, fasolea pastai si boabe,humusul, lintea, nucile si semintele – foarte recomandabile

- usturoiul – foarte bogat in doi aminoacizi – glutation si cisteina – antioxidanti foarte puternici -  consuma 1-3 catei de usturoi zilnic

    Salvestrolii – cea mai insemnata descoperire din nutritie – sintetizati de plante pentru a combate agentii patogeni – precursori naturali de substante active ce combat cancerul.

- salvestrolii sunt foarte selectivi si nu sunt activi decit in celulele canceroase. Resveratrolul este un salvestrol – in pielita fructelor acai, strugurilor negri si rosii

- concentratia de salvestroli din alimente variaza enorm, in functie de locul si modul in care a crescut planta, precum si de soiul fructelor si legumelor.

- este dificil azi sa obtinem numai din alimentatie cantitatile necesare de salvestroli, chiar daca ai acces numai la produse organice!

- eu iau zilnic o formula cu antioxidanti ce contine salvestroli, precum si un supliment de vitamina C cu extracte de soc negru si afine.

 – maninca peste gras de trei ori pe saptamina – hering, macrou, sardine si somon

- daca esti vegetarian ia zilnic seminte de in, dar si suplimente cu ulei de peste si omega-3

- redu la minim aportul de alimente prajite, consuma produse fierte, inabusite, oparite sau coapte

- evita uleiurile vegetale rafinate, consuma seminte de in, dovleac, nuci, arahide

- combina carbohidratii cu proteine si fibre la fiecare masa!

- maninca fructe cu nuci , alune si seminte

- excesul de proteine din carne si lactate are efecte negative asupra rinichilor si oaselor

- ai nevoie de proteine la fiecare masa, deoarece acestea contin aminoacizi esentiali (care nu pot fi sintetizati de organism)

   Regimul modern – bogat in alcool, zahar, grasimi saturate si sarac in fibre – face ravagii asupra tubului digestiv, perturba echilibrul bacteriilor benefice, inflameaza peretii tubului digestiv si perturba sistemul imunitar – rezulta disbioza – ia de la farmacie praf de glutamina!

- cea mai simpla metoda de a-ti planifica mesele, in ceea ce priveste prinzul si cina, este sa le imparti in sferturi: un sfert de farfurie – bogat in proteine (oua, peste si fructe de mare, linte, fasole, produse din soia, carne organica de pui sau curcan, lactate usoare), un sfert – o portie de carbohidrati (piine, paste, cartofi, orez, ovaz, secara, legume cu amidon); cealalta jumatate de farfurie – o salata mare sau doua portii de legume.

- maninca alimente integrale, cu incarcatura glicemica mica, combina carbohidratii cu proteinele pentru a-ti echilibra glicemia – de cite ori poti adauga zeama de lamiie sau otet de mere

- mentine o greutate normala si fa regulat exercitii fizice

- limiteaza consumul de alcool la doua pahare/zi (daca esti barbat) sau unul singur daca esti femeie – preferabil vinul rosu, organic

- bea ceai verde si ceaiuri din plante rosii – rooibos, maces, hibiscus si bace, in locul cafelei

     Copiii sub 12 ani n-ar trebui sa foloseasca tel mobile, decit in caz de urgente, restul lumii – sisteme hands-free, verificati factorul SAR – sa fie sub 0,5!

Reducerea riscului:

- consuma cit mai multe alimente organice, pe cele care nu sunt spala-le intr-un mediu acid – adauga o lingura de otet intr-un vas cu apa

- filtreaza toata apa potabila

- redu la minimum aportul alimentelor grase – carne si produse lactate

- nu incalzi niciodata alimentele in plastic – renunta la cuptorul cu microunde!

- redu la minim alimentele (solide si  lichide) expuse la materiale plastice flexibile – ex.cutii de carton cu captuseala din plastic

- treci pe detergenti naturali, sau macar mai ecologici; alege-ti cu grija produsele cosmetice

- nu folosi pesticide in gradina

- Evita  carnea si pestele afumat, conservantii alimentari (mai ales nitritii), patrunjelul, telina si pastirnacul – contin psoraleni cancerigeni, alimentele arse, fripte bine sau rumenite – produc amine heterociclice si acrilamide

- maninca rar peste si carne la gratar – mai bine fierbe-le sau pregateste-le la cuptor

- nu bea mai mult de o bautura alcoolica pe zi

- evita toate alimentele procesate, rafinate, bogate in conservanti si alti aditivi

- nu minca alimente care incep sa mucegaiasca

 

Autor – Patrick Holford – fondator al ,,Institute for Optimum Nutrition’’ alaturi de mentorul sau, dr Linus Pauling - director executiv al fundatiei Food for the Brain din Londra               

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu