marți, 13 ianuarie 2015

Ghidul supravietuitorului: 13 lectii de viata inconfundabile de pe Arca lui Noe

Ce invataminte putem trage astazi, in secolul XXI, dintr-o poveste arhaica cu un personaj vechi de cand lumea? Putem invata despre Speranta, Credinta, Reusita, Perseverenta, Supravietuire;
1. Nu rata barca.
Astazi, in epoca moderna, Noe ne da o lectie cu privire la puterea actiunii. Este extrem de important acum, ca dintotdeauna, sa nu ratam barca, sa nu trecem pe langa sansa si oportunitati. Uneori ele sunt acolo, chiar daca noi nu le vedem. Uneori, oportunitatile, precum in cazul lui Noe, pot aparea chiar in toiul unor situatii dificile. Pentru a nu le rata, este necesar sa fim intotdeauna pregatiti pentru ele.
2. Aminteste-ti ca suntem cu totii in aceeasi barca.
La urma urmei, cand totul este spus si facut, tineti minte un mare adevar: ne aflam cu totii in aceeasi barca. Cu TOTII putem trece pe langa sansa vietii noastre daca nu actionam la timp.
potop, Arca lui Noe
3. Planuieste din timp. Nu ploua cand Noe a construit arca...
Nu lasa viitorul sa te ia prin surprindere si nici ploaia sa te inunde. Noe a construit barca cu mult timp inainte de dezlantuirea potopului. El a actionat ascultandu-si instinctele, avand incredere in ceea ce face si privind in viitor /planuind pentru viitor. Implica-te in viata si in viitorul tau. Actioneaza si implica-te proactiv. Nu te multumi doar cu privitul lucrurilor de la distanta sau cu asteptatul lor etern.
4. Mentine-te in permanenta in forma. Cand vei avea 600 de ani (vezi Noe), s-ar putea ca cineva sa te roage sa faci ceva maret.
Nu te lasa niciodata pe tanjala si fii exigent cu tine insuti. Asigura-te ca esti in permanenta in forma. Fizic, mental, spiritual si emotional. Fii tot timpul pregatit pentru ceea ce ti se poate intampla. Nu se stie niciodata: oportunitatea vietii tale poate aparea chiar si la 60 de ani.
5. Nu asculta criticile, ci mergi inainte cu ceea ce trebuie facut.
Si Noe era luat peste picior de catre multi dintre cunoscutii sai atunci cand construia arca. Acest lucru nu l-a impiedicat insa sa-si duca la bun sfasit planurile sau sa-si asculte inima. Noe nu s-a integrat perfect in comunitatea sa, dar s-a dedicat complet telului personal. Noe nu a urmat multimea, insa si-a urmat vocea interioara.
6. Construieste-ti viitorul pe un teren inalt.
Ai intotdeauna in vedere atunci cand iti constuiesti viitorul si bunele si relele. Planifica si vizualizeaza si, fara sa faci din acest lucru o piedica in calea fericirii tale, ai in vedere si dificultatile cu care te poti confrunta. Pentru a te putea ridica, fii pregatit si pentru o cadere.
7. De dragul sigurantei, calatoreste in perechi.
Este intotdeauna mai sigur sa pornesti la drum insotit decat singur. Vei avea in acest fel un punct de sprijin si vei evita sentimentele de singuratate si izolare care pot aparea in momente de criza.
8. 2 capete sunt mai bune decat unul singur.
Unde-s multi, puterea creste... Ceea ce iti poate scapa tie poate fi sesizat de ochiul vigilent al celui de langa tine. Deci fa efectiv o munca de echipa.
9. Viteza nu este intotdeauna un avantaj. La urma urmei, melcii se aflau si ei la bordul navei, cot la cot cu ghepardul.
Atat ghepardul, cat si melcul au ajuns in siguranta pe pamant uscat. Este o lectie de viata grozava. Cele doua animale au calitati opuse, insa ambii au ajuns in acelasi loc. Poti reusi sa ajungi acolo unde iti doresti fara sa incerci sa fii altcineva. Nu incerca sa te compari si nici nu-ti dori sa fii altcineva. Poti sa reusesti sa ajungi acolo unde iti doresti ramanand fidel persoanei care esti. Ghepardul a ajuns pe taram nou. Dar la fel si melcul.
10. Cand esti stresat, incearca sa “plutesti” pentru scurta vreme.
In momentele grele, permite-ti pentru un scurt timp un moment de respiro si de relaxare. Deconecteaza-te total de la problemele tale. Respira si atat… Pluteste… Te va ajuta ulterior sa te reconectezi la ele si sa le rezolvi mai usor.
11. Aminteste-ti ca arca a fost construita de amatori. Titanicul a fost construit de profesionisti.
Nu-i lasa pe ceilalti sa-ti spuna ca doar ei pot sa realizeze ceea ce iti doresti tu. Doar pentru ca ei au avantajul experientei.  Aminteste-ti ca arca a fost construita de amatori, nu de profesionisti. Construieste-ti propria nava si fa propriile greseli. Cel putin sunt greselile tale si le faci pe cont propriu. Inveti din ele sa actionezi profesionist.
12. Aminteste-ti ca termita dinauntru este un pericol mai mare decat furtuna de afara.
Uneori pericolele interioare sunt mai periculoase decat cele exterioare. Uneori lovitura poate veni chiar de langa tine, nu din departare. Uneori, ceea ce considerai a fi cel mai putin daunator te poate zdruncina mai tare decat ceea ce considerai tu a fi cel mai rau lucru care ti se poate intampla. Ai in vedere acest lucru si constientizeaza-l.

13. Indiferent de dificultati, ai incredere in Cel de Sus. Ai incredere ca un curcubeu se va arata la sfarsitul furtunii

 In cele din urma, se va arata.


NB! Acest articol este inspirat din cultura populara a internetului. Nu stim care este originalul si unde a fost publicat pentru prima data.

vineri, 2 ianuarie 2015

Ce sunt antioxidantii

 Ei bine , antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, moleculelor care conduc la oxidarea celulelor si posibilitatii aparitiei diferitelor tipuri de cancer .Pana si cei mai conservatori medici accepta importanta prezentei antioxidantilor in alimentatia de zi cu zi .
Un antioxidant este acea molecula capabila sa stopeze procesul de oxidare a altei celule fiind in acelas timp un veritabil donator de electroni .
In acelas timp , antioxidantii sunt o foarte importanta parte a sistemului de aparare a celulelor organismului  impotriva actiunii speciilor reactive de oxigen . Organismul nostru permite existenta multor specii de nutrienti cu caracter antioxidant in acelas timp este capabil sa produca enzime antioxidante exclusiv cu scopul de  a avea un control bun al reactiilor nocive in lant dezvoltate la nivelul moleculelor reactive de oxigen .
Cei mai cunoscuti antioxidanti ,  vitamina C , vitamina E , acidul lipoic si carotenii , sunt extrem de benefici pentru organismul uman . Din nefericire corpul nostru nu este capabil sa produca toti antioxidantii de care are nevoie iar pe masura ce inaintam in varsta scade capacitatea de producere a antioxidantilor .
Aminteam cateva randuri mai sus de radicalii liberi . Ce sunt acesti radicali liberi ? Ei bine , acestia sunt produsi ca urmare a proceselor metabolice si a productiei de energie ce se desfasoara la nivelul organismului uman . Mai spre intelesul tuturor , productia de antioxidanti este raspunsul organismului la actiunea unor factori precum : toxinele din mediu , poluarea din aer , fumul de tigara , chimicalele , radiatiile , razele ultraviolete si medicamentele . Astfel se explica necesitatea prezentei antioxidantilor in organismul nostru .
Antioxidantii se clasifica in doua mari categorii :
–    Non-enzimatici – acestia intrerup reactiile in lant intreprinse de radicalii liberi .
–    Enzimatici – au un rol determinant in descompunerea si eliminarea radicalilor liberi .
Specialistii in domeniu sunt de parere ca lipsa antioxidantilor poate cauza aparitia unor afectiuni cornice precum cancerul , cataracta , sindromul Alzheimer , bolile cardiovasculare , hipertensiunea , diabetul , infertilitatea , tulburarile mentale , degenerarea maculata , boala paradontala , artrita reumatoida sau infectii ale aparatului respirator .
O cantitate suficienta de antioxidanti in dieta zilnica reduce semnificativ stresul oxidativ la nivel celular ajutand astfel la prevenirea imbatranirii premature . Se pare ca nu numai cantitatea de oxidanti este foarte benefica ci si diversitatea acestora , astfel s-a demonstrat ca un cumul de mai multi antioxidanti de diferite tipuri in cantitati moderate este mult mai eficient  decat o cantitate mare dintru-un singur tip de antioxidant .
Nutritionistii au realizat o lista a celor mai bogate surse de antioxidanti , acestea sunt : Acai Berry, afina albastra, strugurii , fructele de padure , fructele si legumele ( galbene , rosii si portocalii ), legumele crucifere ( precum broccoli ), mazarea , morcovii , fasolea , fructele oleaginoase ( nucile ), pepenele galben si ceaiul verde .


sursa:http://geeklydigest.com