Ei bine , antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, moleculelor care conduc la oxidarea celulelor si posibilitatii aparitiei diferitelor tipuri de cancer .Pana si cei mai conservatori medici accepta importanta prezentei antioxidantilor in alimentatia de zi cu zi .
Un antioxidant este acea molecula capabila sa stopeze procesul de oxidare a altei celule fiind in acelas timp un veritabil donator de electroni .
In acelas timp , antioxidantii sunt o foarte importanta parte a sistemului de aparare a celulelor organismului impotriva actiunii speciilor reactive de oxigen . Organismul nostru permite existenta multor specii de nutrienti cu caracter antioxidant in acelas timp este capabil sa produca enzime antioxidante exclusiv cu scopul de a avea un control bun al reactiilor nocive in lant dezvoltate la nivelul moleculelor reactive de oxigen .
In acelas timp , antioxidantii sunt o foarte importanta parte a sistemului de aparare a celulelor organismului impotriva actiunii speciilor reactive de oxigen . Organismul nostru permite existenta multor specii de nutrienti cu caracter antioxidant in acelas timp este capabil sa produca enzime antioxidante exclusiv cu scopul de a avea un control bun al reactiilor nocive in lant dezvoltate la nivelul moleculelor reactive de oxigen .
Cei mai cunoscuti antioxidanti , vitamina C , vitamina E , acidul lipoic si carotenii , sunt extrem de benefici pentru organismul uman . Din nefericire corpul nostru nu este capabil sa produca toti antioxidantii de care are nevoie iar pe masura ce inaintam in varsta scade capacitatea de producere a antioxidantilor .
Aminteam cateva randuri mai sus de radicalii liberi . Ce sunt acesti radicali liberi ? Ei bine , acestia sunt produsi ca urmare a proceselor metabolice si a productiei de energie ce se desfasoara la nivelul organismului uman . Mai spre intelesul tuturor , productia de antioxidanti este raspunsul organismului la actiunea unor factori precum : toxinele din mediu , poluarea din aer , fumul de tigara , chimicalele , radiatiile , razele ultraviolete si medicamentele . Astfel se explica necesitatea prezentei antioxidantilor in organismul nostru .
Antioxidantii se clasifica in doua mari categorii :
– Non-enzimatici – acestia intrerup reactiile in lant intreprinse de radicalii liberi .
– Enzimatici – au un rol determinant in descompunerea si eliminarea radicalilor liberi .
– Enzimatici – au un rol determinant in descompunerea si eliminarea radicalilor liberi .
Specialistii in domeniu sunt de parere ca lipsa antioxidantilor poate cauza aparitia unor afectiuni cornice precum cancerul , cataracta , sindromul Alzheimer , bolile cardiovasculare , hipertensiunea , diabetul , infertilitatea , tulburarile mentale , degenerarea maculata , boala paradontala , artrita reumatoida sau infectii ale aparatului respirator .
O cantitate suficienta de antioxidanti in dieta zilnica reduce semnificativ stresul oxidativ la nivel celular ajutand astfel la prevenirea imbatranirii premature . Se pare ca nu numai cantitatea de oxidanti este foarte benefica ci si diversitatea acestora , astfel s-a demonstrat ca un cumul de mai multi antioxidanti de diferite tipuri in cantitati moderate este mult mai eficient decat o cantitate mare dintru-un singur tip de antioxidant .
Nutritionistii au realizat o lista a celor mai bogate surse de antioxidanti , acestea sunt : Acai Berry, afina albastra, strugurii , fructele de padure , fructele si legumele ( galbene , rosii si portocalii ), legumele crucifere ( precum broccoli ), mazarea , morcovii , fasolea , fructele oleaginoase ( nucile ), pepenele galben si ceaiul verde .
sursa:http://geeklydigest.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu