joi, 17 ianuarie 2013

Alternativa la pensie



Independenta financiara – situatia in care o persoana are venituri reziduale care ii permit intretinerea unui anumit nivel de trai.
Venit rezidual – venit care se obtine fara a fi necesara munca directa. El poate avea ca sursa venituri din profiturile unei firme la care esti proprietar, firma care este condusa de altcineva (un manager), venituri din inchirierea imobilelor, dividente obtinute pe seama actiunilor, drepturi de autor sau network marketing.
Caracteristici:
  • independenta financiara nu e legata de varsta;
  • ea poate sa apara dupa o perioada variabila de timp, depinzand de abilitatile tale de a-ti seta surse de venit rezidual (o durata normala este 10 ani de activitate in care iti pui la punct functionarea surselor de venit rezidual);
  • odata infiintate, sursele de venit rezidual trebuie doar monitorizate (nu mai e nevoie sa muncesti daca nu doresti);
  • noi venituri reziduale pot fi adaugate ulterior la cele existente, pentru a mari cantitatea de bani disponibila;
  • nu esti dependent de un organism exterior (stat, firma de asigurari etc).
Daca te uiti cu atentie, cele doua alternative au asemanari frapante:
  • inainte de pensie sau de obtinerea independentei financiare e nevoie sa depui un efort pentru a-ti seta sursele de venit lunar;
  • la pensie si dupa obtinerea independentei financiare nu mai esti nevoit sa muncesti.
In plus, exista diferente enorme:
  • independenta financiara se poate obtine mult mai rapid;
  • practic nu exista limita a sumelor lunare pe care le poti obtine din venituri reziduale;
  • cea mai importanta diferenta este relatia dintre tine si sursa de venit: dependent (pensia “vine” de la stat) versus independent (veniturile reziduale sunt sub controlul tau total).
Din pacate aceste lucruri nu se predau in adolescenta, la scoala. Ma intreb (retoric): de ce? Sunt sigur ca ar fi tineri care, auzind despre varianta independentei financiare ar opta pentru ea.
Eu personal, desi platesc luna de luna contributia la fondul de pensii, imi cladesc continuu noi surse de venit rezidual, care sa-mi asigure independenta financiara. Pentru mine, pensia nu este o optiune viabila.
Am pentru voi doua intrebari:
1. Daca ati fi auzit de aceasta posibilitate (surse de venit rezidual) in adolescenta, ati fi optat in continuare pentru a deveni angajat, dependent de sistemul de pensii?
2. In acest moment obtinerea de surse de venit rezidual reprezinta o prioritate in viata voastra?

sursa:www.empower.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu