duminică, 16 noiembrie 2014

Ce este ORP - potenţialul de oxido-reducere

ORP (oxidation reduction potential în traducere din engleză, potenţialul de oxido-reducere)definiţie: capacitatea unei soluţii de a oxida sau reduce elementele cu care vin în contact.
Procesul oxidării începe cu aerul pe care-l respirăm.
Fiecare atom de oxigen are un nucleu în centru şi electroni care se rotesc pe orbite în jurul acestuia, precum sateliţii. Fiecare atom, care are 8 electroni pe orbitele din jurul său, este un atom stabil. Însă, oxigenul are doar 6 electroni. Datorită acestui fapt, el este foarte instabil şi are nevoie de 2 electroni pentru a deveni stabil. Când oxigenul intră în contact cu alţi atomi, el ar putea să fure 2 electroni de la aceştia. Sau ar putea să atace un alt atom de oxigen cu care să împartă electronii, aşa cum face cu hidrogenul şi rezultă apa sau în cazul carbonului rezultând CO2 .
Consumul de mâncăruri şi băuturi tind să afecteze în mod nefavorabil caracteristicile lichidelor din corp. Multe din acestea sunt extreme de oxidate şi în deficit de electroni.
Astfel adăugarea la dieta unei persoane, a ionilor negativi de hidrogen, care se află de regulă în legume, tinde să afecteze în mod favorabil fluidele din corp.
Însă, valorile ORP-ului variază substanţial de la mâncăruri la băuturi. Dacă doreşti să eviţi cât mai mult oxidarea internă a corpului, este important să mănânci şi să bei cât mai mult produse cu ORP negativ.
Din nefericire cele mai multe alimente, mâncăruri şi băuturi pe care le consumăm de cele mai multe ori au ORP pozitiv. În mod ironic carnea, alcoolul, apa carbogazoasă, sunt cele mai oxidante dar şi cele mai populare. Un suc de portocale, proaspăt stors are un ORP de -200 mv, în timp ce un suc de portocale ambalat are un ORP de +200mv.
Proprietati antioxidante
Apa alcalina are două calităţi antioxidante – este încărcată negativ şi conţine ioni de OH - deci protejează celulele împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule cu un număr impar de electroni, al căror electron liber tinde să se lege de alt electron.
Radicalii liberi atrag electroni din celulele ţesuturilor înconjurătoare şi, din această cauză, structura pereţilor celulari se distruge. Deteriorarea indusă celulelor de radicalii liberi este o mare parte din ecuaţia îmbătrânirii.
Sursa numărul unu de radicali liberi este aerul pe care îl respirăm şi apa pe care o bem.
ORP aer                + 300 pana la + 400
Apă robinet          + 250 pana la + 400
Sifon                     + 400
Apă îmbuteliată     + 200
Apă alcalină          - 200 pana la -350
Suc de portocale   - 250
sursa: http://www.alcalinia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu